top of page
Search

Začetek poletja in nasveti za krepitev energije srca ❤️

Updated: May 4, 2022

Danes, 5.5., se energijsko začenja poletje!


Res je, v skladu s kitajskim koledarjem se že začenja čas poletja ter z njim vladavina srca in elementa ognja.


Morda se sliši malenkost nenavadno, vendar 21. junij (ko se po našem koledarju poletje komaj pričenja) dejansko predstavlja že višek poletja. Kako to vemo? Sonce (energija janga) ima na dan poletnega sončnega obrata oziroma solsticija največjo moč, saj je dan najdaljši in noč najkrajša. Po tem obratu se začne dan krajšati in moč energije janga oziroma sonca manjšati. Začne se krepiti moč energije jina in noč se prične daljšati.


Tako je razumljivo, da danes tudi v naših krajih energijsko nastopi poletje ter čas elementa ognja in notranjega organa srca. Srce je povezano s tankim črevesjem in osrčnikom, na obrazu je povezano z jezikom in konico nosu, srčna energija pa se odraža tudi z žarom v očeh in širokim nasmehom.



Jang energija tekom leta dosega svoj višek v času poletja, tekom dneva pa svoj višek dosega opoldne – oziroma zaradi premika ure na poletni čas pri nas ob 13. uri. Zato je pomembno, da se v tem času, sploh poleti, umirjamo, veliko pijemo in ohlajamo svoj organizem.


Barva srca je rdeča barva in v tem času v naravi že zorijo sadovi, ki podpirajo energijo ognja oziroma z obilico vode umirjajo pretirano ognjeno energijo.


Lahko si že privoščimo sveže utrgano redkvico, jagode že cvetijo, čakajo nas maline, kasneje v poletnem času tudi paradižnik, lubenice, kumare, buče vseh vrst … Ti sadovi imajo vsi tudi veliko vode.


Narava nas tako zelo podpira, da nam vsak trenutek daje natanko tisto, kar potrebujemo. In v poletnih dnevih, ko je prisotne veliko jang energije, veliko ognja, veliko vročine, nam narava ponuja sadove rdeče barve z veliko vode, ki pogasi preveliko količino ognja in nas ohladi. Element vode nadzoruje element ognja in tako kot se poleti radi ohladimo v hladni morski ali rečni vodi, tako radi pojemo hrano, ki nas ohladi. Hrano, bogato z vodo. V poletnem času si torej privoščimo obilico hrane rdeče barve z veliko vode.


Pomembno je tudi, da pijemo veliko vode sobne temperature. Naš organizem hladi tudi zeleni čaj (medtem ko ga črni čaj pogreje), zato je v deželah, kjer je podnebje vroče, topel zeleni čaj z meto priljubljena pijača, saj naš organizem prijetno hladi.






Srce je kralj naših notranjih organov, ne samo v fizičnem, pač pa tudi v čustvenem smislu. Ohranja namreč naš notranji mir in harmonijo. Ko je element ognja v ravnovesju, se to izraža v veselju, radosti, navdušenju nad življenjem, igrivosti, strastnosti, zadovoljstvu, občutkom svobode in zaupanja, zrelosti, naši odnosi so intimni, odprti in nežni, naše izražanje je jasno in lahkotno postavljamo jasne meje.


V poletnem času je priporočljivo več pozornosti namenjati svojemu srcu:


1. Večkrat izvajamo zdravilni zvok za srce in trodelni grelec (za ohlajanje organizma).


2. V srcu gojimo vrline – spoštovanje, samospoštovanje, radost, veselje, navdušenost nad življenjem, samozavest, skromnost.


3. Pišemo dnevnik hvaležnosti.


4. Se povezujemo s svojim srcem.


5. Odpiramo svoje srce za ljubezen.


6. Jasno izražamo svoja čustva.


7. Se veliko smejemo.


8. Dvigujemo kotičke ust in oči.


9. Krepimo žar v očeh.


10. Se veliko poljubljamo in delamo vaje za krepitev jezika



1. Izvajamo ZDRAVILNE ZVOKE


Zdravilni zvok za srce je zvok hooooo ali haaaaa (kar nam je ljubše), ki ga nežno in skoraj neslišno izpihamo. Najprej z vdihom dvignemo roke ob strani navzgor, prepletemo prste, se nagnemo nekoliko v desno (da odpremo levo stran trupa) in pogledamo proti dlanem. Med izdihom ustnice močno oblikujemo v zvok hooo ali haaaa, oči imamo odprte. Z zvokom izpihamo vsa neprijetna čustva, zastala v našem srcu - aroganca, sovraštvo, nepotrpežljivost, ihta, muhavost, krutost, vznemirjenje. Nato dlani položimo na področje srca, ga z vdihom napolnimo s sijoče rdečo barvo in vrlinami srca. Podarimo mu notranji nasmeh. Ponovimo vsaj 3x.








Zdravilni zvok za trodelni grelec

Zdravilni zvok za trodelni grelec je zvok hiiiiii, ki ga nežno in skoraj neslišno izpihamo. Lahko ležimo ali sedimo. Najprej z vdihom ob telesu dvignemo roke nad glavo, notranjo stran dlani obrnemo navzdol proti glavi in medtem ko potujemo z rokami pred telesom navzdol vse do bokov, nežno in tiho izpihujemo zvok hiiiii. Ustnice močno oblikujemo v zvok hiiiiiii, zvok pa je skoraj neslišen. Z zvokom in gibom rok potujeta navzdol tudi vročina in energija iz našega zgornjega centra, iz glave, proti spodnjemu centru, ki se nahaja na področju pod popkom. Na ta način naš organizem ohlajamo in umirjamo. Ponovimo vsaj 3x. Nato dlani položimo na področje pod popkom in občutimo toplino v našem spodnjem centru ter si podarimo nasmeh. Zvok za trodelni grelec je še posebej priporočljivo narediti zvečer za miren in kvaliteten spanec.



2. Gojimo vrline srca


V našem srcu domujejo vrline: spoštovanje, samospoštovanje, radost, veselje, navdušenost nad življenjem, samozavest, skromnost. Krepimo jih v srcu in v našem življenju ter s tem krepimo energijo svojega srca.



3. Pišemo dnevnik hvaležnosti


Vsako jutro v svoj dnevnik zapišemo 10 stvari, za katere smo hvaležni. Lahko so to dogodki, ljudje, stvari iz preteklosti, lahko pa smo hvaležni tudi za ta trenutek - da smo zdravi, da smo se zjutraj zbudili, za lep sončen dan, za dober zajtrk, za objem partnerja ... Hvaležnost v nas krepi srečo, radost in zadovoljstvo.



4. Se povezujemo s svojim srcem


Dlani položimo na svoje srce, zamižimo in naredimo vsaj 9 vdihov v svoje srce. Občutimo njegovo energijo, morda njegov utrip. Z blazinico pod palcem pomasiramo področje srca s krožnimi gibi. Na tak način se z njim povežemo. Nato zopet položimo obe dlani na področje srca in vanj pripeljemo sijoče rdeče barvo, se vanj nasmehnemo, ga napolnimo s svetlobo in ljubeznijo. Napolnimo ga tudi z vrlinami srca. Morda ga lahko vprašamo, če nam želi kaj sporočiti. Občutimo hvaležnost.




5. Odpiramo svoje srce za ljubezen


Najprej s konicami prstov dobro potapkamo področje svojega timusa. Nato sklenemo vseh 10 prstov (tako, da se stikajo vsi nohti) in konice prstov položimo na področje timusa, se poglobimo v svoje srce in ga odpremo.



6. Jasno izražamo svoja čustva


Vzdržujemo čustveno higieno, tako da na primeren način ob pravem trenutku iz svojega srca z ljubeznijo jasno izražamo svoja čustva. Na ta način skrbimo za pretočnost čustev in telesa, s tem pa za dobro fizično in čustveno zdravje. Z jasno artikulacijo krepimo ravnovesje ognjene energije v našem telesu.



7. Se veliko smejemo



Smeh je pol zdravja in je zvok srca - kdor se veliko smeje, kaže zdravo srčno energijo. Širok nasmeh ter dvignjeni ustni in očesni kotički kažejo odprto srce, srčnost in toplino. Žar v očeh poudarja strast in navdušenje nad življenjem ter je odraz krepke energije srca. Zato se nasmejmo čim večkrat - sami sebi, sončnim žarkom, ptičku na okenski polici, prijetni glasbi, ljubkosti otročka, simpatičnosti partnerja ali pa se v družbi prijateljev prepustimo glasnemu smehu. Smejmo se!




8. Dvigujemo ustne in očesne kotičke


Energija ognja, kot njegov plamen, se vedno dviguje. Njegova smer je navzgor. Zato s tem, ko dvigujemo kotičke ust in oči, krepimo svoje srce.


Preprosta vaja za dvig kotičkov ust in oči je, da na obeh rokah konico oziroma blazinico sredinca položimo na noht kazalca in blazinici kazalcev položimo na ustna kotička. Zmasiramo ju s krožnimi gibi - kar močno in živahno. Približno eno minutko.

Po masažici počakamo par trenutkov, da opazimo reakcijo našega telesa nanjo (in imamo še eno stvar, za katero smo lahko hvaležni!).

Nato na enak način zmasiramo še zunanje kotičke oči. Ponovno opazujemo učinek.

Tako je, tako enostavno in tako učinkovito!




9. Krepimo žar v očeh


Iskrice v očeh so povezane z energijo srca. Nakazujejo našo strast do življenja, navdušenje nad malenkostmi, igrivost in svobodnega duha. Sijaj v očeh krepimo tako, da gojimo to otroško navdušenost, preprostost in moč svojega čutenja. Poduhajmo cvetlico, naj nas njen vonj omamno navduši. Poglejmo oblake, naj nam pogled nanje razveseli srce. Stisnimo se v objem z odprtim srcem in občutimo vso toplino in ljubezen te združene energije. Pobožajmo se - in prebudimo čutnost in nežnost. Zaplešimo ob nam ljubi glasbi in vzradostimo srce! Vsak trenutek prebujajmo strast in iskrice v očeh!




10. Se veliko poljubljamo in delamo vaje za krepitev jezika


Res je, srce je neposredno povezano z našim jezikom, ki se v kitajski tradicionalni medicini imenuje korenina srca. S tem, ko krepimo mišico jezika, krepimo tudi zdravje in vitalnost tako mišice kot energije srca. Zanimivo je, da ko nekomu pokažemo jezik, mu pravzaprav pokažemo svoje srce. S tem mu v resnici izrazimo, da ga imamo radi 😜 Ljudje, ki velikokrat pokažejo svoj jezik, kažejo dobro srčno energijo in veliko ljubezni.


Poleg poljubljanja lahko za krepitev jezika in s tem srca naredimo naslednjo preprosto vajo:

Jezik najprej močno iztegnemo iz ust čim dlje proti bradi, nekaj časa zadržimo, nato pa njegovo konico obrnemo proti nosu in jo poskušamo doseči. Nekaj časa zadržimo tudi ta položaj. Jezik iztegujemo, kolikor daleč lahko. Ponovimo gor in dol vsaj 3x.

Vajo nadgradimo tako, da ponovno jezik močno iztegnemo iz ust čim dlje proti bradi, nekaj časa zadržimo, nato pa ga v ustih zavihamo navzgor in njegovo konico obrnemo čim dlje proti grlu ter z njo pritisnemo ob nebo (če lahko, pritisnemo ob mehko nebo oziroma čim dlje v grlo). Tudi ta položaj nekaj časa zadržimo. Ponovimo ven in noter vsaj 3x.

Vajo lahko še nadaljujemo, in sicer jezik ponovno iztegnemo čim dlje proti bradi in z iztegnjenim jezikom v čim večjem krogu okrog ustnic počasi zaokrožimo v smeri urinega kazalca. Zaokrožimo 9x. Nato zamenjamo smer in ponovimo 9x.

Učinke vaje še pomnožimo, tako da ponovimo zadnji korak kroženja z jezikom in mu dodamo še kroženje oči v isti smeri, kot krožimo z jezikom. Pazimo, da imamo oči široko odprte in da krožimo zares počasi. Ponovimo 9x v vsako smer.




Tako. Poletje se je pričelo in čas je, da strastno in navdušeno začnemo krepiti energijo in moč svojega srca. Navodila so jasna, izgovori niso dovoljeni. 😉 Kratko malo - gremo na delo!



Hvala, ker si prebral/a članek do konca in upam, da ti je koristil!






Naj te povabim še na spletno vadbo Joge za dobro počutje ❤️ Spletna vadba.

Več o vadbi, kako poteka in kako se lahko prijaviš, si lahko prebereš na povezavi: Joga za dobro počutje ❤️ Spletna vadba





Dobrodošla tudi v 100-dnevni obnovi ženske spolne energije in vitalnosti - Srčna & Sočna!


Več informacij si lahko prebereš na povezavi: Srčna & Sočna





Želim ti srčno, strastno in energično poletje!


Z ljubeznijo,


mag. Mojca Tavčar

Dao vaditeljica in učiteljica Hatha joge



Recent Posts

See All
bottom of page