top of page

Biodanza

Biodanza
 
DELAVNICE BIODANZE:

Z Biodanzo v
Prebujen stik s
seboj in drugimi


Zbiramo prijave!

BIODANZA - ples življenja - je terapevtska tehnika gibanja in plesa ob glasbi za lahkotno osebno rast. 

 
Z uporabo svojega telesa harmoniziramo in integriramo v celovitost naše celo bitje, saj z gibanjem in povezovanjem z drugimi v celoto povezujemo naše misli, čustva in delovanje. V sebi prebujamo radost, zadovoljstvo in navdušenje nad življenjem. Z redno vadbo razvijamo celovit in pristen odnos s sabo, s sočlovekom, z naravo in vesoljem.
 
Spremenimo svoj odnos do življenja in vsakdan postane lažji - lažje premagujemo stres in napetosti, naše telo in duh se pomladita, izboljšujemo naše medosebne odnose, začnemo prebujati in razvijati naše potenciale, s katerimi smo se rodili. Naše življenje z vsako vadbo postaja lahkotnejše in bolj polno.
Ustanovitelj Rolando Toro je Biodanzo poetično poimenoval poezija človeških srečanj, saj se med vadbo pristno povezujemo s sočlovekom. Prebujamo sproščen dotik, objem in pogled, ki so osnova občutkov varnosti, sprejetosti in ljubljenosti. V srečanjih Biodanze s pristnim medosebnim stikom občutimo, da smo varni, sprejeti in ljubljeni in to nam da moč, da lahko v polnosti zaživimo, zažarimo in zacvetimo!
 
Topel dotik mi pove ČUTIM TE in iskren pogled mi pove VIDIM TE.
 
S to izkušnjo se počutim videnega, slišanega, čutenega - sprejetega, varnega in ljubljenega. Občutim ljubezen in sprejemanje in lahko živim sebe in samo sem. 

S plesom nazaj k življenju - Mojca Tavčar na TEDxCelje: 

Biodanzo je razvil antropolog in psiholog Rolando Toro Araneda (rojen v Čilu) v šestdesetih letih 20. stoletja.

Pri delu z bolniki z mentalnimi težavami je začel uporabljati glasbo, saj je opazil, da na bolnike različni ritmi in melodije različno učinkujejo ter tako začel raziskovati čustvene in možganske odzive človeka na različne glasbene stimulacije ter razvil metodologijo gibalno plesnega sistema s terapevtskimi učinki, ki ga je poimenoval Biodanza.

odkrepil ga je s teoretskim modelom, katerega je s sodelavci razvijal in izpopolnjeval do konca svojega življenja leta 2010 na podlagi znanstvenih temeljev psihologije, biologije, fiziologije, nevrologije, epigenetike in drugih znanosti.
Kako poteka Biodanza? 

Vadba nas z gibanjem in plesom ob glasbi popelje v izkušnjo prisotnosti v trenutku, biti tukaj in zdaj, ob čemer lahko izrazimo svoje trenutne občutke ter posledično prosto izrazimo svojo identiteto. Vaditelj predlaga izhodiščni položaj in udeležence povabi, da vajo izvajajo na svoj način, da izvajajo svoje gibe, izražajo svoje občutke, svojo identiteto. 


Vaje, ki spodbujajo doživljanje (ter se se tudi imenujejo doživljanja), se izvajajo v večji skupini ali več manjših skupinah, v parih ali posamezno. 
 
Delo poteka na petih linijah: (1) vitalnost (identiteta), (2) seksualnost (sposobnost za užitek), (3) ustvarjalnost, (4) afektivnost (čustvena odzivnost) in (4) transcendenca (transpersonalna integracija). 

Z redno vadbo razvijamo sposobnost za izražanje in razvijanje svojih vrojenih genetskih potencialov na vseh navedenih linijah, kar nas popelje do celostne integracije, zavedanja ter sprejemanja sebe in drugega. 

 
Med več kot 170 vajami so na primer: hoja z odločnostjo, ritmična hoja v dvoje, ritmična sinhronizacija, melodična sinhronizacija, integracija treh centrov itd. 

Vaje se izvaja na skrbno izbrano glasbo različnih zvrsti, katera skupaj z vajo v nas spodbuja določene občutke in čustva, kar je generator sprememb. Z določenimi vajami se namreč prebudite nova izkušnja in nova zaznava, ki omogočata spremembe. 

 
Pomemben generator prijetnih občutkov in s tem bistvenih sprememb v našem psihičnem ustroju so stik s sočlovekom, dotik in pogled. 
 
Vadba tekom enega srečanja poteka od aktivnega dela k bolj umirjenemu. V času enega srečanja se, razen teoretičnega uvoda, začetne verbalne podelitve med udeleženci in podajanja navodil za izvajanje vaj s strani vaditelja, ne govori. Tako se začasno mentalni del umiri, s čimer dobimo možnost in priložnost, da vstopimo v svoje telo in v svoje občutke.

S tem imamo priložnost individualnega doživljanja, ki je predvsem notranja izkušnja, brez analize ali psihološke interpretacije.
Rolando Toro, ustanovitelj Biodanze, je Biodanzo poetično poimenoval poezija človeških srečanj. 
bottom of page