top of page
Search

ZDRAVILNA MOČ ZVOKA, FREKVENC IN VIBRACIJ

»Glasba vodi k notranji ubranosti.«

(Konfucij)


Že starodavna ljudstva so se zavedala zdravilne moči zvoka, frekvenc in vibracij. Prodirajo namreč globoko v celično zgradbo in vplivajo na strukturo molekul. Tako na zdravilni način celice oziroma molekule čistijo in v njih ustvarjajo nov, zdrav red.


Glasbo in njene pozitivne učinke na telo in um so med prvimi raziskovali grški filozofi (Pitagora, Platon, Aristotel). Glasbene intervale so razumeli kot odraz harmoničnosti in reda, ki vladata vesolju. Kot takšni imajo moč, da vzpostavijo ravnovesje v vsakem živem organizmu.



Trdili so, da zvoki prodirajo najgloblje v človekovo dušo in jo najmočneje pretresajo ter s tem ustvarjajo harmonijo, lahko pa tudi kaos. Glasba ima tako na človeka močan etični vpliv - ob pravi glasbi ljudje postajajo dobri, ob slabi pa propadajo, so trdili.


Harmonijo so razumeli kot notranjo urejenost odnosov na katerikoli ravni (matematična harmonija ali harmonija, ki jo vidimo ali slišimo). Vedeli so, da glasbeni toni s svojimi harmonijami lahko izražajo različna čustva in da prodirajo neposredno v dušo. Zato so poudarjali pomen glasbene vzgoje. Zavedali so se, da glasba lahko bolj kot katera koli druga umetnost človekovega duha obogati, očisti in oplemeniti na kar najbolj neposreden način.






Glasbo so tako zaradi njene očiščevalne vloge uporabljali v svojem vsakdanjem življenju glede na razpoloženje, ki so ga želeli doseči (umiritev, prebuditev, radost ipd.).


Zakon harmonije so prenesli tudi na zdravje človeka. Zdravje je namreč odraz popolne harmonije elementov v človeku, medtem ko je bolezen pokazatelj notranjega neravnovesja. Pitagorejci so npr. menili, da je s pravo glasbo možno vzpostaviti večjo harmonijo v človeku oziroma izboljšati zdravje. Terapija z glasbo pri pitagorejcih je potekala tako, da je bolnik poslušal določene ustrezne melodije, ki so spreminjale neprijetna čustva in težja psihična stanja.



Na človeka, njegovo počutje in zdravje pa ne vpliva le glasba kot takšna, pač pa tudi vsako drugo valovanje. Vpliva tako vibracija sama kot informacija, ki jo valovanje prenaša.


Morda si že slišal/a za informirano vodo ali informirane kozarce?






Več priznanih znanstvenikov je to idejo podkrepilo z različnimi raziskavami. Eden najbolj znanih je japonski raziskovalec dr. Masaru Emoto, ki je raziskoval, kako se zamrznjene molekule vode obnašajo ob predvajanju različne glasbe. Opazoval je strukturo kristala, ki ga tvorijo molekule vode (podobno kot bi opazovali obliko snežink) in ugotovil, da je ob harmonični glasbi struktura kristala izredno lepa, harmonična in da v njej vlada red. Medtem so se ob izpostavljenosti neharmonični glasbi tvorili nepravilni, podrti, nestrukturirani kristali.



Kot vemo, smo ljudje v cca. 70 odstotkih sestavljeni prav iz vode in lahko sklepamo, da ob harmonični glasbi naše molekule tvorijo skladne, urejene in lepe strukture, ob neharmonični pa neurejene, razmetane in na pogled ne preveč lepe strukture.


Zanimivo je nadaljevanje njegove raziskave – zamrznjene molekule vode je namreč izpostavil besedam in pomenu, ki ga nosijo. Ob besedah ljubezen in hvaležnost so se tvorile harmonične, urejene strukture kristalov, medtem ko so bile ob besedah kritike te neurejene in grde.


Raziskave so nadaljevali še na rastlinah – v sicer enakih pogojih so eno rastlino občudovali in hvalili, drugo pa kritizirali in zmerjali. Uganete, katera rastlina je cvetela in čudovito uspevala, katera pa hirala iz dneva v dan? In lahko se vprašamo – je z ljudmi kako drugače?






Tako je bil dokazan vpliv ne le glasbe, temveč tudi vibracij na harmoničnost v molekulah vode in posledično v nas, pa tudi na celem našem planetu, ki ga zanimivo, prav tako sestavlja kar 70 odstotkov vode. Ko se voda giba, ostaja čista in je v njej življenje. Ko voda neha krožiti, se tudi ne čisti in življenje v njej zamre. Če torej želimo srečno in zdravo živeti, je najpomembneje, da ohranjamo našo vodo čisto (na vseh nivojih).


Zato je za našo srečo, dobro počutje in zdravje izjemnega pomena, kakšni glasbi, vibracijam in informacijam se izpostavljamo. Za srečno in zdravo življenje je pomembno, da se vsak dan znova odločimo za harmonijo in zdravje, za glasbo, vibracije, zunanje informacije, misli in čustva – ki v naših molekulah vode ustvarjajo harmonične, lepe strukture in tako na nas delujejo blagodejno in zdravilno.


Obstajajo različne metode zdravljenja z zvokom – npr. terapije z glasbo, glasbenimi vilicami, vse bolj pa se izvajajo tudi tradicionalna starodavna zdravljenja z zvoki in vibracijami – npr. s šamanskim bobnom ali s tibetanskimi skledami in gongom. Predvsem so znane zvočne kopeli, kjer se poleg tibetanskih skled uporablja tudi različna druga glasbila.



V Društvu Pot srca izvajamo zvočne terapije (individualno) in zvočne kopeli (skupinsko) s tibetanskimi skledami. Gre za starodavno tibetansko obliko popolne regeneracije in vzpostavljanja ravnovesja uma, telesa in duha.


Zvok in vibracije, ki jih ustvarjajo kovinske sklede, omogočajo globoko sprostitev, obnovo in harmonizacijo telesa, čustev in uma. Usklajujejo energije, kar omogoča vzpostavljanje ravnovesja in spodbuja samozdravljenje na vseh nivojih našega bitja.


Prodirajo zelo globoko in harmonično zdravijo tako na celični ravni našega fizičnega telesa kot na ravni našega čustvenega sveta.


Telo se regenerira, sproščajo se fizične bolečine, odpira se pretok energije, zdravijo se čustvene rane, odpravljajo se blokade in napetosti, uravnoveša se delovanje čaker, harmonizirata se leva in desna možganska polovica. Odpravlja se stres na vseh nivojih in iz telesa se čistijo toksini.


Vibracija in zvok skled prodirata globoko v naše celice in potujeta tja, kjer potrebujemo spremembo. Kjer je blokada, se ustavita in jo preobrazita, odpravita. Tako prejemnik vedno prejme natanko tisto, kar tisti trenutek potrebuje in v njem ustvarja harmonijo.




Z zvočno terapijo oziroma kopeljo pride občutek globoke sproščenosti, močne obnove telesa, mirnost čustev in jasnost uma. Prinese globoko notranje zadovoljstvo in fizično zdravje.


Zvočne terapije s tibetanskimi skledami se izvajajo individualno po dogovoru, zvočne kopeli s tibetanskimi skledami pa potekajo v skupini dvakrat mesečno, 1. in 3. petek v mesecu.


Več informacij o terminih zvočnih kopeli najdeš na fb strani Društva Pot srca ali pa se za spremljanje aktualnih novic prijavi na e-novice društva - to lahko storiš TUKAJ.


Se te veselim in ti želim vse dobro!


Z ljubeznijo,


mag. Mojca Tavčar

Dao vaditeljica in učiteljica Hatha joge







Recent Posts

See All
bottom of page