top of page
Search

Prihod pomladi in krepitev energije jeter

Updated: Mar 12

Z današnjim dnem, 4.2., se energijsko pričenja pomlad. Res je, pomlad :)


Če pogledaš v naravo, boš videl/a, da se narava že prebuja – dan se že občutno daljša, več je svetlobe, več je sonca, na plano že kukajo zvončki in trobentice, ptički se prebujajo… Narava se prebuja iz zimskega spanja.


Z energijskim prihodom pomladi prihaja tudi čas novih začetkov. Velikokrat si zadamo novoletne zaobljube, ki se jih nekaj dni držimo, potem pa se vrnemo na stara pota, zaobljube pa postanejo preteklost. Energijsko je januar novega leta v resnici še čas spuščanja in zaključevanja starega, to je zadnje obdobje zime, in zato svojim načrtom in zaobljubam v tem obdobju težje sledimo. Ni naključje, da se kitajsko novo leto začne 1. februarja (lunarno novo leto, ki se začne z novo luno) oziroma se sončevo kitajsko leto začne s prvim sončevim obdobjem 4. februarja, ko se energijsko pričenja čas pomladi.


Če je bil januar čas zaključkov in spuščanja starega, je februar čas novih začetkov, čas zagona, rasti, ustvarjalnosti in premikov naprej. Zato je čas od 4.2. dalje zelo primeren za nove začetke, nove zaobljube, za sprejemanje novih navad. To je obdobje, ko se lahko lotimo novih stvari in se jih veliko lažje dolgoročno držimo, saj nas narava pri tem podpira. To je tudi čas prebujanja narave, čas čiščenja in razstrupljevanja. Ko delamo prave stvari ob pravem času, postane življenje lahkotnejše in bolj radostno.


Tako kot se lotimo spomladanskega čiščenja stanovanja, se lotimo tudi spomladanskega čiščenja našega telesa. In tako kot stanovanje, ki kar lahkotno zadiha, bo zaživelo in polno zadihalo tudi naše telo, ko ga bomo prečistili in hkrati okrepili.






Pomlad je čas organa jeter in elementa lesa. To je energija ustvarjalnosti, rasti in razširjanja v vse smeri. Če pogledamo drevo, lahko vidimo, da raste v vse smeri – raste v višino, krošnja in deblo se razširjajo vstran, v vse smeri, tudi navzdol drevo razširja svoje korenine. To je energija lesa. Barva jeter je zelena barva – narava postaja sveže zelena, vse brsti in buhti.



Ali veš, kaj les potrebuje za to, da lahko raste in se razširja? Res je – vodo. In zato je bilo tako pomembno, da smo v obdobju zime, obdobju ledvic in vode, poskrbeli za dovolj počitka in regeneracijo, za obilje in kvaliteto vode v našem telesu – da ima les dovolj vode, da lahko raste.


Če pozimi nismo dovolj počivali, se razvajali, sproščali in obnavljali svojega organizma, je bilo morda v preteklih tednih obdobje, ko smo zboleli (in to je bil klic ledvičk, da potrebujejo počitek, mir in tišino, da se napolnijo) ali pa se bomo v obdobju, ki prihaja, soočali s pomladansko utrujenostjo. Le-ta nas doleti, kadar energija lesa v našem telesu nima dovolj energije vode, da bi lahko začela rasti, se razširjati, brsteti in cveteti. Enostavno nimamo dovolj energije in smo utrujeni. Energija lesa bi se rada prebudila, pa nima moči.


Kaj lahko naredimo?


Najbolje je, da delamo prave stvari ob pravem času. In zdaj je pravi čas, da okrepimo svoja jetra in energijo lesa :) Tako bomo v pomlad vstopili polni energije, sveži in prebujeni!



1. KORAK ZA KREPITEV JETER

Prvi korak, kako okrepimo svoja jetra in energijo lesa, je pravilna prehrana. V času pomladi uživamo manj hrane, ki naj bo tudi bolj lahkotna kot hrana pozimi. Uživamo hrano zelene barve, ki nam jo ponuja narava – ravno v tem obdobju lepo dozoreva kivi, kmalu bo na voljo zelena zelenjava – nabirali bomo šparglje, regrat, koprive, čemaž, mlado čebulo in česen, bezeg …. Priporoča se tudi pitje metinega čaja z medom, ki lepo poboža naša jetra. Od začimb je dobro uporabljati baziliko, majaron, lovor, rožmarin in janež. Vse to krepi naša jetra in jih hkrati nežno čisti. To je tudi obdobje, ko se priporoča čiščenje jeter in celega organizma, zato je priporočljivo tudi uživanje pšenične ali ječmenove trave in zelenih alg – spiruline in klorele.


Zadnje čase velikokrat slišim, da ljudje z zaupanjem, da skrbijo za svoje zdravje, delajo sicer prave stvari, vendar žal ne ob pravem času. Tako na primer obdobje zime nikakor ni primeren čas za diete, čiščenje organizma, niti za uživanje zelenih smoothijev. Zima je čas, ko naše telo potrebuje toplo, kuhano hrano, nekoliko več hrane (da gre energija zaradi prebavljanja v področje trebuha – spodnjega dan tiena, kamor pozimi naravno potuje energija v našem telesu), počitek, mir, tišino, regeneracijo.


Čas pomladi pa prinese več gibanja in manj hrane, to je tudi čas razstrupljanja jeter in celega organizma ter čas diet. Pri tem smo pozorni, da najprej okrepimo jetra, šele nato jih razstrupljamo in razmaščujemo. Če so naša jetra že tako šibka in jih začnemo intenzivno razstrupljati (npr. s pegastim badljem), lahko naredimo več škode kot koristi. Že tako šibek organ še ošibimo. Res je pomembno, da jetra najprej okrepimo, šele nato jih začnemo razstrupljati.



2. KORAK ZA KREPITEV JETER

V svoj vsakdan vnesemo več gibanja in aktivnosti. Če se gibamo skozi celo leto, naj se gibanje spomladi razlikuje od zimskega gibanja v stopnji intenzivnosti. Naj bo naša spomladanska vadba nekoliko bolj dinamična, bolj nam lahko pospeši srčni utrip. Dobra izbira je hoja v hrib, hitra hoja ali bolj aktivna vadba joge. Tako kot se prebuja narava, tako prebujajmo svoje telo.




3. KORAK ZA KREPITEV JETER

Poleg pravilne prehrane in vadbe lahko jetra in energijo lesa na lahkoten način okrepimo tudi z gojenjem vrlin, to je tretji korak. V naših jetrih gojimo vrline prijaznosti, dobrote in dobrohotnosti, sodelovanja in timskega duha. Na drugi strani jeza, bes, ljubosumje, tekmovalnost, agresivnost, kritičnost in nepotrpežljivost naša jetra šibijo. Z enostavno vajo, ki jo opisujem spodaj, na enostaven način pomirimo energijo jeter in jetra okrepimo.


Vaja za krepitev jeter: Sedimo v udobnem položaju, lahko na tleh s prekrižanimi nogami ali sede na stolu. Obe dlani, levo prek desne, položimo na desno stran pod rebrni lok, kjer se nahajajo jetra, in s krožnimi gibi nežno pomasiramo ter se nasmihamo v jetra. Zapremo oči, dlani ostanejo na področju jeter, in jetra z vdihom napolnimo z živo zeleno barvo ter z vrlinami prijaznosti, dobrote in sodelovanja. Še enkrat jih napolnimo z energijo notranjega smehljaja.



4. KORAK ZA KREPITEV JETER

Četrti korak za krepitev jeter je pihanje zdravilnega zvoka za jetra. Z zdravilnimi zvoki prečistimo naše organe, saj jih očistimo prekomernih škodljivih čustev, ki so se v njih nakopičila. Kot vemo, v naših organih zastajajo neprijetna čustva, ki na dolgi rok škodujejo organom samim in tudi našemu celemu telesu. Ko rečemo, da nam gre nekdo na jetra – se nanj jezimo. Tako lahko razumemo, da svojo jezo hranimo v jetrih. Bolj kot smo jezni, bolj obremenjujemo svoja jetra. Zdravilni zvoki pa preobražajo neprijetna čustva, sproščajo telo, razstrupljajo in čistijo notranje organe ter izboljšujejo imunski sistem.


Zdravilni zvok za jetra je zvok šššššš, ki ga nežno in skoraj neslišno izpihamo z dvigom rok navzgor in pogledom proti našim dlanem. Oči so odprte. Z zvokom izpihamo tudi vsa neprijetna čustva, zastala v jetrih. Nato dlani položimo na področje jeter, jih z vdihom napolnimo z zeleno barvo in vrlinami jeter. Podarimo jim notranji nasmeh. Ponovimo vsaj 3x. Taoistični rek pravi, da če si na nekoga jezen in narediš jetrni zvok 36-krat, in si še vedno jezen, si ta oseba resnično zasluži klofuto!



Prijavi se na e-novice in prejmi brezplačni video posnetek meditacije za prižig svetlobe v sebi




5. KORAK ZA KREPITEV JETER

Peti korak za očiščenje in krepitev jeter je aktivacija akupunkturne točke za razstrupljanje jeter. To je točka Li3 jetrnega meridiana. Nahaja se na nartu, v liniji med palcem in kazalcem, 3 palce proti gležnju, kje se konča razmak med stopalnicama palca in kazalca. Točko pritisnemo (ko zaboli, vemo, da smo jo našli) ali zmasiramo s krožnimi gibi na obeh stopalih. Aktivacija te točke spodbuja delovanje jeter in prebavo.





Vaja dela mojstra, če mojster dela vajo. Enostavne vaje so najbolj učinkovite, vendar pa moramo biti pri njihovem izvajanju vztrajni. Vsakodnevna praksa je za zagotavljanje rezultatov neizogibna. Zato se lotimo vsaj nekaterih od danih napotkov in jih delajmo vsak dan. Kot rečeno, nas v obdobju od 4.2. dalje energija podpira pri novih začetkih, čutimo novo energijo, nov zagon, čutimo prebujanje in aktivacijo. To je čas, ko si lahko zadamo nove zaobljube in se jih tudi lažje držimo. Ne čakajmo predolgo in ne odlašajmo, saj je naše delovanje najbolj učinkovito, če počnemo prav stvari ob pravem času. In zdaj je čas pomladi, čas organa jeter in elementa lesa, čas novih začetkov, zagona, rasti, ustvarjalnosti, prebujanja in premikov naprej. Kdaj, če ne zdaj? Izkoristimo pravi trenutek!



Če želiš izvedeti še več o ritmih narave glede na pet elementov in pet notranjih organov ter prejeti še več napotkov, kako pomladne mesece preživeti zdravo in energije polno, te vabim, da si pogledaš predavanje Prihod pomladi in krepitev energije jeter v spodnjem videu:




Hvala, ker si prebral/a članek do konca in upam, da ti je koristil!



Če želiš še več informacij, kako krepiti zdravje in svojo energijo spomladi, ko so najbolj aktiven notranji organ JETRA, vabljen/a, da se mi pridružiš na spletnemu predavanju:








Želim ti svežo pomlad, polno energije in notranjega zadovoljstva!



Z ljubeznijo,

💛 mag. Mojca Tavčar

Dao vaditeljica in učiteljica Hatha joge



Prijavi se na e-novice in prejmi brezplačni video posnetek meditacije za prižig svetlobe v sebi







Recent Posts

See All
bottom of page