top of page
Search

Jesen je čas, da se umirimo in polno zadihamo

Updated: Sep 22, 2022

Prišla je jesen. Energijsko se narava umirja, z vrtov in njiv pobiramo pridelke in jih shranjujemo za ozimnico. Za dolgo in hladno zimo, ko v naravi na voljo ni obilice hrane.


7.8. je na svojo pot krenila energija jeseni in počasi se približuje jesensko enakonočje, ko bo višek jeseni ter bosta jin in jang v naravi v popolnem ravnovesju.


Dan se krajša in energija janga je na voljo v vedno manjši meri. Noč postaja daljša in krepi se energija jina.





Tako kot pridelke z vrta, ki so obsijani s soncem lepo dozoreli, pospravimo in shranimo za zimo, je na enak način primerno, da prek poletja zbrano energijo jang skrbno shranimo za zimo, za čas, ko jo je na razpolago manj.


Jeseni namreč po kitajski tradicionalni medicini vlada element kovine, ki energijsko predstavlja krčenje in obračanje vase. Smiselno je, da se pričnemo umirjati, potujemo v svoj center, se poglabljamo vase in zbiramo energijo.


Prihaja čas, ko se od aktivnega poletnega življenja, usmerjenega navzven, umirjamo in potujemo navznoter. To je čas, ko zberemo vso energijo poletja, da nam bo v zimskem času prinašala zdravje.


Temu prilagodimo tudi našo fizično aktivnost, ki naj bo zmerna in umirjena - priporoča se hoja, joga, ples, qi gong, tai chi. Odlične vadbe za jesen so vse vadbe, ki nežno odpirajo predel prsnega koša. Smiselno je v svoj vsakdan uvesti tudi meditacijo, saj energija jeseni podpira umiritev uma, njegovo povezavo s telesom in poglobitev vase.


Jeseni so najbolj aktivna naša pljuča, v katerih se lahko skladno z energijo stiskanja zadržujejo žalost, otožnost, obžalovanje, tesnoba, zamere, razočaranje, potrtost, občutljivost, ranljivost, melanholija, depresija... Zato se ravno v tem času lahko ta čustva bolj intenzivno izražajo.


Če se soočamo z omenjenimi čustvi, se nam lahko zgodi, da se v času, ko so pljuča najbolj aktiven organ v dnevu, to je med 3. in 5. uro, zbujamo, smo nemirni ali kašljamo. V tem primeru izvajamo zdravilni zvok za pljuča.





Tudi bolezni, ki se v času jeseni najbolj pojavljajo, so povezane s pljuči: prehlad, gripa, kašelj, pljučnica, bronhitis, astma...


Za zdravo jesen in zimo je prav zdaj smiselno čistiti in krepiti energijo pljuč – s pravilno prehrano, primerno umirjeno vadbo in s kvalitetnim dihanjem in dihalnimi vajami. Predvsem pa je koristno večkrat na dan izvajati zdravilni zvok za pljuča - zvok 'sssss'.


Z izvajanjem zdravilnih zvokov prečistimo naše organe, saj jih očistimo prekomernih škodljivih čustev, ki so se v njih nakopičila. V naših organih zastajajo neprijetna čustva, ki na dolgi rok škodujejo organom samim in tudi našemu celemu telesu. Ko rečemo, da nam gre nekdo na jetra – se nanj jezimo. Tako lahko razumemo, da svojo jezo hranimo v jetrih. In ko rečemo, da nas žalost duši, razumemo, da se žalost zbira v pljučih. Pretirana žalost pljuča šibi in neravnovesje v pljučih šibi naše zdravje. Zdravilni zvoki pa preobražajo neprijetna čustva, sproščajo telo, razstrupljajo in čistijo notranje organe ter tako izboljšujejo imunski sistem.

Zdravilni zvok za pljuča je zvok sssssss, ki ga nežno in skoraj neslišno izpihamo z dvigom rok navzgor (dlani gledajo v nebo, prsti in palca so iztegnjeni), gledamo proti našim dlanem. Oči so odprte. Z zvokom izpihamo tudi vsa neprijetna čustva, zastala v pljučih. Nato dlani položimo na področje pljuč, jih z vdihom napolnimo z bleščeče belo barvo in vrlinami pljuč. Podarimo jim notranji nasmeh. Ponovimo vsaj 3x.

Kako ga izvedeš, si lahko ogledaš na povezavi:




V tem obdobju za močna pljuča v njih krepimo vrline moči, poguma, hvaležnosti, pravičnosti, odločnosti, reda, svobode in nedolžnosti, jim podarjamo nasmeh in jih razsvetljujemo z bleščeče belo barvo. Okus, ki pripada kovinski družini, je pikanten. Zato je v tem obdobju priporočljivo jesti hrano bele barve in pikantnega okusa, npr. hren, čebula, česen, por, ingver, kajenski poper ...





Parni organ pljučom je debelo črevo, ki prav tako kot pljuča razstruplja organizem in ga čisti nečistoč in toksinov. Neravnovesje pljučne energije se tako lahko izraža tudi z zaprtjem, zastrupitvijo ali drugimi črevesnimi težavami.


Za zdravje pljuč in debelega črevesa je pomembno, da spuščamo in odpuščamo. Da se ne kopamo v slabih občutkih, zamerah in razočaranjih, da vseh teh občutkov ne jemljemo preveč resno, ampak jih raje spustimo in se jih osvobodimo. Ko okrepimo energijo pljuč, tudi lažje postavljamo jasne meje in občutimo, kdo smo. Del te okrepljene energije je tudi to, da z zavedanjem, kdo smo, lažje spustimo tisto, kar nismo in vse, kar nam na naši življenjski poti ne služi. Počutimo se svobodne in svobodneje zadihamo.


Zdravje našega črevesja igra pomembno vlogo za zdravje našega celega organizma, saj se kar 70 odstotkov celic imunskega sistema nahaja prav v črevesju.


Naša pljuča so povezana tudi s kožo, ki ima prav tako funkcijo čiščenja toksinov in nečistoč ter dihanja, tako se prečiščena pljuča in debelo črevo navzven kažejo v zdravi, lepi, gladki, elastični, čisti in sijoči koži. Njihova neuravnotežena energija pa se tako lahko kaže tudi v težavah s kožo - s pojavom alergij, atopičnega dermatitisa, izpuščajev, herpesa, luskavice, izsušenosti kože, las in sluznice ...


Element kovine v telesu se na obrazu izraža v nosu in težave z nosom seveda kažejo na neravnovesje energije pljuč.







Ko jeseni s pravilnim delovanjem uravnovešamo energijo svojih pljuč, in s tem skrbimo za zdravje tako pljuč in debelega črevesa kot kože (ki energijsko vsi spadajo v kovinsko družino), ter tako krepimo svoj imunski sistem, s tem pripeljemo v svoje življenje celostno zdravje, ki bo imelo trdne temelje tudi v zimskem času.



Kako jeseni poskrbimo za svoje zdravje?











2. Moksamo ali masiramo akupresurno točko Želodec 36












2. Masiramo SOS točko na meridijanu debelega črevesa













3. Krepimo vrline moči, poguma, hvaležnosti, pravičnosti, odločnosti, reda, svobode in nedolžnosti.


4. V pljučih vizualiziramo bleščeče belo barvo in čisto, jasno, mrzlo in svežo energijo.


5. Spuščamo in odpuščamo vse, kar nam v življenju ne služi več.


6. Skrbimo za dober dih: izvajamo dihalne vaje, najbolje v naravi.


7. Umirimo svojo telesno aktivnost: gremo na sprehod, se udeležimo vadbe joge, qi gonga, tai chi, gremo na ples.


8. Meditiramo.


9. Jemo hrano bele barve in pikantnega okusa: hren, čebula, česen, por, ingver, zelje, repa, grah, cvetača, sezam, buče, špinača, tofu, kajenski poper, mandlji, jabolka, hruške, olive. Skratka, hrano, ki nam jo ponuja narava.


10. Si večkrat pripravimo zdravilni napitek iz ingverja, kurkume in meda za krepitev imunskega sistema.



Hvala, ker si prebral/a članek do konca in upam, da ti je koristil!



Želim ti svežo, umirjeno in obilja polno jesen ❤️



Z ljubeznijo,

Mojca ❤️







Recent Posts

See All
bottom of page