top of page
Search

Oči so ogledalo jeter – vaje za krepitev vida

Updated: Feb 3, 2023

Pomlad je čas organa jeter, ki jim vlada element lesa. V družino lesa poleg jeter spadajo tudi žolčnik in naše živčevje, na obrazu pa se element lesa kaže v spodnji čeljusti in v očeh.


Spomladi je zato priporočljivo, da pozornost nameniš tudi zdravju oči in krepitvi vida.



Pogosto rečemo, da nam gre nekdo na jetra, nas dela živčne ali da ga ne moremo videti. S tem želimo povedati, da čutimo jezo. Jeza je čustvo, ki ga nosimo v jetrih in spada v leseno družino. Kadar smo jezni, tudi stiskamo zobe in obremenjujemo čeljustni sklep. Jeza je povezana z nepotrpežljivostjo, razdražljivostjo, nervozo, nestrpnostjo in tudi agresijo. Vsa ta čustva jeter vplivajo na zdravje naših jeter, žolčnika, živčnega sistema in pa tudi oči. Ob hudi jezi rečemo tudi, da se osebi zamegli pogled. Dolgotrajno občutenje jeze tako negativno vpliva tudi na zdravje oči.






Neuravnovešena jetrna energija se lahko kaže tako v čutenju jeze, razdražljivosti, nervoze, kot v težavah z živci ali z očmi oziroma vidom. Velja tudi obratno - težave z živci, očmi ali vidom lahko kažejo na težave v delovanju jeter.


Pogosto se zgodi, da se začnemo vrteti v začaranem krogu – naša jetrna energija je neuravnovešena in zato občutimo več jeze, smo bolj razdražljivi in nestrpni, kar spet šibi jetrno energijo in jo spravlja iz ravnovesja. To tudi slabo vpliva na zdravje naših oči in slabi naš vid. To lahko pomeni tudi, da naš pogled na svet postane bolj zaprt, zamegljen, da ne vidimo več jasne slike – to nas ponovno vodi v občutenje razdraženosti, nervoze in jeze. In naša jetra so vedno bolj šibka. Ta začarani krog lahko prekinemo, če se za to zavestno odločimo.


Karkoli bomo naredili, na kateremkoli koncu tega začaranega kroga bomo zagrabili in naredili spremembo, bo imelo pozitiven vpliv na celoten krog. Sprožil se bo pozitivni začarani krog, kot rada rečem, kadar spiralo obrnemo v pozitivno smer.



KAJ LAHKO STORIŠ?


Za začetek lahko pomasiraš čeljustni sklep in ga sprostiš. Ko začneš zehati, to pomeni, da se je tvoj živčni sistem začel sproščati in da si na pravi poti obračanja spirale v pozitivno smer.



Lahko umirjaš jetrna čustva z meditacijo, vadbo joge ali sprehodom po zelenem gozdu. Nadomestiš neprijetna in škodljiva čustva z vrlinami prijaznosti, dobrote, dobrohotnosti, potrpežljivosti.


Priporočljivo je tudi, da pomiriš svoje oči in okrepiš vid.






Danes s tabo delim VAJE ZA KREPITEV VIDA:


1. Segreješ dlani z drgnjenjem dlani ob dlan. Tople dlani položiš na oči in dovoliš, da toplota iz točke na sredini dlani prijetno segreje tvoje oči in jih nahrani.


2. Kazalec desne roke položiš na konico nosu. Pogledaš v konico iztegnjenega prsta. Nepremično gledaš v konico prsta. Z vdihom kazalec počasi odmikaš cca. 20 cm stran. Z izdihom prst ponovno približaš konici nosu.



3. Z vdihom kazalec ponovno počasi odmikaš cca. 20 cm stran. Prst nato ves čas izvajanja vaj držiš na tej razdalji. Dihaš v svojem ritmu. Glava med izvajanjem vaj miruje, premikaš le oči.


4. Pogledaš skrajno levo in skrajno desno. Ponovi 3x.


5. Pogledaš skrajno gor in skrajno dol. Ponovi 3x.






6. Pogledaš skrajno diagonalno levo zgoraj in skrajno diagonalno desno spodaj. Ponovi 3x.


7. Pogledaš skrajno diagonalno desno zgoraj in skrajno diagonalno levo spodaj. Ponovi 3x.


8. Počasi zaokrožiš s pogledom v smeri urinega kazalca. Ponovi 3x.


8. Počasi zaokrožiš s pogledom v nasprotni smeri urinega kazalca. Ponovi 3x.


10. Nato pogled ponovno usmeriš v konico prsta in močno gledaš v konico prsta nekaj dihov. Z izdihom prst ponovno približaš konici nosu. Zapreš oči.



11. Segreješ dlani z drgnjenjem dlani ob dlan. Tople dlani položiš na oči in pogledaš v temo. To bo močno sprostilo in pomirilo tvoje oči.






Hvala, ker si prebral/a članek do konca in upam, da ti je koristil!



Če želiš še več informacij, kako krepiti zdravje in svojo energijo spomladi, ko so najbolj aktiven notranji organ JETRA, vabljen/a, da se pridružiš spletnemu predavanju:








Želim ti jasen in oster vid, ki naj ti prinese prijazen pogled na življenje!



Z ljubeznijo,

💛 mag. Mojca Tavčar

Dao vaditeljica in učiteljica Hatha joge






Recent Posts

See All
bottom of page