top of page
Search

V naše kraje je prišla gospa Zima!

Updated: Nov 6, 2022

Energijsko se je pričelo obdobje zime in morda že občutiš spremembo ozračja, kako se ohlaja in kako se moč sonca in njegove Jang energije iz dneva v dan manjša. Kako se povečujejo tema, noč, vlaga, mraz - kako je okrog in znotraj nas prisotne vedno več Jin energije.


Čas zime pripada organu ledvice, katerim pripada element vode. Energija vode je vedno usmerjena navzdol. Vse reke se izlivajo v morja in oceane. In prav tako energija pozimi potuje navzdol. Naravno nas tako vabi v počitek, v mirovanje.


Vemo, kako zelo dragoceno je biti ob pravem času na pravem mestu. Pa tudi vemo, kako pomembno je delati prave stvari ob pravem času?


Ravno zima je z obdobjem teme in umirjanja pravi čas, ko največ lahko naredimo za svoje zdravje. Narava nam ponuja idealne okoliščine, da več počivamo, se umirimo, sprostimo in napolnimo svoje baterije. Tako postavimo trdne temelje za zdravje, dobro počutje in obilje energije, ki nas bodo spremljali celo leto!


Morda tudi tebi zima predstavlja obdobje dolge teme, ki ji ni in ni konca, obdobje večjega občutenja depresije, utrujenosti, strahov, anksioznosti in večjega stresa?


Vse to je ok.


Zima je obdobje, ko se tema povečuje in narava nas s tem vabi, da se ustavimo, se umirimo in se poglobimo vase. Potujemo v svoje globine in v svojo temo. Kot drevo, ki jeseni odvrže svoje listje in pozimi miruje. Na zunaj izgleda, kot da se nič ne dogaja. Pa vendar se s to umiritvijo drevo obnavlja, zbira moč in energijo. Kopiči in razvija ves svoj potencial, da se spomladi lahko prebudi, se ponovno rodi in začne z novo rastjo.


Takšna zimska hibernacija bi bila tako kot za ostalo naravo primerna tudi za ljudi. Vendar je v sodobnem tempu, ki nas sili v popolnoma drugačen življenjski stil - v večno aktivnost, hitenje, stres, napetost - to velikokrat skoradja nepredstavljivo. V tem načinu življenja nimamo časa, da si odpočijemo, da si naberemo novih moči, da se obnovimo. Krog se enostavno ne ustavi.


Ko se odločimo slediti naravi in njenemu ritmu, vemo, kako pomembno je, da se tudi ljudje pozimi ustavimo in se za to ne obsojamo. Kako pravilno je, da potujemo z ritmom narave, se predamo večji temi in si privoščimo več počitka, sprostitve, umirjanja. Si vzamemo čas zase, da obnovimo svojo energijo, in nato spomladi lahko rodimo ta potencial, ki se je množil in razvijal v obdobju zime. In tako je prav.





Zima je čas elementa vode in notranji organi, ki spadajo v vodno družino, so ledvice in mehur. V to družino spadajo še naši spolni organi, kolena, gležnji, ušesa in področje pod očmi. Pripadajo ji tudi kosti in tetive.


Ledvice so naša tovarna energije. Jaz jim rečem kar baterije. V njih je shranjena življenjska energija, s katero smo prišli na ta svet (Izvorni Či), in življenjska energija, ki jo skozi leta lahko nabiramo in množimo (Pridobljeni Či).


Ne glede na to, s koliko izvorne energije smo se rodili (na to sami nimamo vpliva), lahko vplivamo na to, ali bomo skozi življenje le porabljali to izvorno energijo ali pa bomo zbirali in krepili še dodatno pridobljeno energijo.


Z nekvalitetnim življenjskim slogom življenjsko energijo hitreje porabljamo. Ko premalo ali slabo spimo, imamo slabe prehranjevalne navade in v telo ne vnašamo dovolj hranilnih snovi, prekomerno pijemo ipd., bolj trošimo svoje zaloge življenjske energije. Ko pa se odločimo za zdravje in dolgoživost, takrat s primerno aktivnostjo poskrbimo zase in za svojo ledvično energijo ter lahko svoje baterije tudi polnimo. Saj poznate tiste baterije, ki se lahko vedno znova ponovno napolnijo? "Rechargeable batteries." To so naše ledvičke. Polnilne baterije.



Dokler je v naših ledvicah življenjska energija ... no, toliko časa živimo. Je zdaj bolj razumljivo, zakaj je tako zelo pomembno, da si pozimi vzamemo čas, si odpočijemo, se napolnimo in obnovimo - da okrepimo svoje ledvice in jih ponovno napolnimo z življenjsko energijo?






In kaj krepi našo ledvično energijo, množi Či ter nam prinaša zdravje in dolgoživost?


1. Pravilno delovanje

2. Pravilne vaje

3. Pravilna prehrana


Predvsem pa to, da delamo prave stvari ob pravem času!



1. PRAVILNO DELOVANJE

Zima je čas, ki nam ponuja ponuja daljše noči in več teme ter nas tako naravno povabi v več počitka, več spanja in več obnove. Zato poskrbimo, da si privoščimo dovolj počitka in spanca ter da je naš spanec kvaliteten. V posteljo odidemo do 22. ure in spimo v čisti temi, popolni tišini in brez motečih faktorjev. Odstranimo telefon iz spalnice, izklopimo vse elektronske naprave.


Ko smo utrujeni, si vzamemo čas za počitek. Če opazimo, da imamo pod očmi temne kolobarje - podočnjake, vemo, da naše ledvice potrebujejo počitek in regeneracijo. Objamemo jih z vso svojo ljubeznijo in jih pocrkljamo s toplo in mehko posteljo.


Zima je tudi čas, ko potujemo globlje vase in je naravno v življenje vpeljati več meditacije.


Pripravila sem ti video posnetek meditacije za prižig svetlobe v sebi, ki jo lahko večkrat ponoviš v obdobju največje teme v letu:




Ledvice so jin organ in ljubijo toploto, ne marajo pa mraza. Toplota naše ledvice napolni in zato je pozimi tako zelo pomembno, da nam je toplo. Ko gremo na mraz, navadno pokrijemo svoja ušesa s toplo kapo, oblečemo spodnjo majico, da pred mrazom obvarujemo ledvice in mehur, toplo pokrijemo kolena in si prek gležnjev oblečemo tople nogavice in obutev. In tako je prav. Saj vemo, takoj ko nam je mrzlo, se nam mudi lulat, vsaj pri meni je tako!


In vemo tudi, da nas čustvo strahu navadno zmrazi. In prav strah je tisto čustvo, ki naše ledvice najbolj šibi. Njihovo energijo močno šibita tudi stres in utrujenost, pa tudi razne fobije, anksioznost in paranoja. Ko gojimo ta čustva, tudi več stokamo, tarnamo ali ječimo. To so zvoki ledvic.


Namesto neprijetnih čustev, ki našo ledvično energijo šibijo, raje gojimo vrline, ki bodo najbolj okrepile ledvično energijo, in te so:

NEŽNOST

MIR

TIŠINA

BUDNOST






2. PRAVILNE VAJE

Da pozimi okrepimo svoje ledvice, je pomembno, da jim dovajamo Jang energijo v obliki toplote. Ker Jang v naravi vse do zimskega sončevega obrata izgublja svojo moč, jo je dobro v telo in ledvice dovajati na drugačne načine. V zimskem času se zato večkrat poslužujemo moksanja, še posebej moksamo začetno točko Ledvičnega meridijana - K1, točko brbotajočega izvira, ki se nahaja na podplatu.




Še ena zanimivost, ki pojasni, zakaj nas pozimi ne sme zebsti v noge, kaj šele, da bi hodili bosi! Naše ledvice bi s tem neposredno izpostavili mrazu in tako šibili ledvično energijo! Kot da bi energija iz ledvic skozi stopala odtekala direktno v zemljo!


Poleg moksanja bo ledvice okrepilo in napolnilo še globoko trebušno dihanje.


Ledvicam podarimo tudi nežno masažo s toplimi dlanmi in se vanje smehljajmo, to jih bo sprostilo in napolnilo. Nežno zmasiramo tudi svoja kolena, ušesa pa lahko kar močno pregnetemo. Občutili bomo, kako se segrejejo in zažarijo - enako se odzivajo naše ledvičke!


Seveda na pozabimo na moč zdravilnih zvokov. Ledvicam namenimo zdravilni zvok Fuuuuu, ki ga nežno izpihamo tako, da se nagnemo s trupom naprej in s sredinci aktiviramo začetno točko Ledvičnega meridijana K1. Z vdihom v ledvice pripeljemo nežnost, mir, tišino, budnost in jim podarimo nasmeh, medtem ko jih nežno masiramo. Ponovimo vsaj 3x.


Vse zdravilne zvoke najdeš na naslednji povezavi: Zdravilni zvoki



Pozimi poskrbimo tudi za nežno, zmerno, ne pretirano aktivno vadbo, ki nas bo umirila in sprostila. Večkrat se odpravimo na sprehod, se posvetimo vadbi joge, či gonga ali se predamo plesu. Večkrat si tudi privoščimo sproščujočo kopel, morda tudi savnanju.






3. PRAVILNA PREHRANA

Ledvice imajo rade toploto, zato pozimi jemo toplo, kuhano hrano, najraje juhe in enolončnice. Izogibajmo se mrzli hrani, surovi zelenjavi in mrzlim pijačam. Pijemo toplo vodo in druge tople napitke.


Pozimi se nikakor ne lotimo shujševalnih diet ali kakršnegakoli razstrupljanja. Za to bo čas spomladi - zima je čas počitka in zbiranja energije.


Jemo več hrane temne barve, barva ledvic je namreč temna - žametno črna, globoko temno modra, rjava ali vijolična. Hrana temne barve, stročnice, semenke, širokolistna in temnolistnata zelenjava ... vse to bo ledvice okrepilo. Povečajmo vnos črnega fižola, čičerike, leče, ajdove kaše, semenk, predvsem bučnih semen, črnega sezama, lana, špinače, blitve, cvetače, brokolija, zelja, kislega zelja, oliv, kostanja, brusnic, fig. Vse, kar nam narava v tem času ponuja.


Pripravimo si tonik za ledvice: topla voda, limona in ščepec soli.


Ledvice okrepčajo tudi zelišča in superživila, na primer kardamom, cimet in kajenski poper ter superživila he shou wu, rhodiola, šativari, rehmania, angelika, mačji krempelj. Ta jemljemo v priporočenih količinah in v primeru zdravstvenih težav po posvetovanju z zdravnikom. Ledvicam odlično dene tudi čaj iz njivske preslice. V dopoldanskem času lahko uživamo tudi več ingverja, ki je zelo jang živilo, in sicer si ga pripravimo kot čaj ali kako drugače.



ČAS LEDVIC JE MED 17. IN 19. URO

Po bioritemski uri je čas ledvic v dnevu med 17. in 19. uro. Če v tem času naredimo nekaj za krepitev svoje ledvične energije, se nam naš vložek kar trikratno povrne. Zato si med 17. in 19. uro pozimi privoščimo počitek, superživilo ali morda zdravilni napitek. Lahko naredimo zdravilni zvok za ledvice, jih nežno zmasiramo ali pa se samo nasmehnemo vanje. Če se poslužujemo moksanja, v tem času pomoksamo točko K1. Karkoli bomo naredili, bo naš trud večkratno poplačan.


Če bomo pozimi na opisan način maksimalno poskrbeli za dvig svoje ledvičen energije, bo naš vstop v pomlad zagotovo bolj lahkoten, iskriv in nagajiv. Z osveženimi in napolnjenimi baterijami bomo namreč zagotovo polni nove energije, zanosa in navdušenja nad življenjem!






V poglobljenem spletnem seminarju Krepitev zdravja in dvig vitalnosti te bom naučila, kako pozimi okrepiš svoje zdravje in dobro počutje ter obnoviš vitalno življenjsko energijo ter si zagotoviš zdravo in vitalno prihajajoče leto.





Naj bo ta zima zate čudovita, bogata in polna globin novih spoznanj, naj ti prinese popolno obnovo celega tvojega bitja, da spomladi lahko v polnosti zacvetiš, obnovljen/a in prerojen/a!



Z radostjo v srcu te pozdravljam,


mag. Mojca Tavčar

Dao vaditeljica in učiteljica Hatha joge



Recent Posts

See All
bottom of page