top of page
Search
Writer's pictureMojca Tavčar

Draga moja, si že slišala za Bele tigrice?

Updated: Jan 11, 2021

Bela tigrica je ženska, ki se je odločila prebujati in negovati svojo žensko energijo, jo preobražati v življenjsko silo in naprej v duhovno esenco. S tem Bela tigrica obnavlja svojo lepoto in mladostnost z namenom, da lahko v polnosti realizira svoj ženski potencial in pogoje nesmrtnosti. To je ženska, ki se je odločila, da se bo posvetila sebi in svojo žensko energijo prebudila do te mere, da bo postala nesmrtnica. Biti nesmrtnica pomeni, da živiš zdravo in mladostno življenje tako dolgo, da izpolniš svoje poslanstvo, za katerega si bila rojena v ta svet.


Sama sem prišla do tega znanja na zelo zanimiv način, po dolgi poti, polni na-ključij. Na-ključje sem namenoma zapisala na tak način, saj menim, da ta beseda pomeni, da se je nekaj zgodilo z natančno določenim namenom in se je zgodilo na-ključ, torej točno tako, kot se je moralo zgoditi. Pa bom svojo zgodbo odkrivanja ženstvenosti začela na začetku.


V 5. razredu osnovne šole sem morala v plesni šoli plesati v vlogi fanta. Še sedaj se spomnim skupinske točke Monkey Dance in pa plesa v parih – kako sem morala na nastopu plesati v vlogi fanta, oblečena sem bila v črne pajkice in dolg roza pulover z motivom Miki Miške. Čutila sem, kako ne spadam tja. Kako ne spadam v vlogo fanta. To nisem bila jaz. Po tej skorajda travmatični izkušnji, v kateri nisem mogla izraziti sebe in svoje ženskosti, sem dala ples, skupinske vadbe in delo s telesom za nekaj časa na stran. Kar precej časa.





Kljub tej neprijetni izkušnji in dolgi pavzi je moja ljubezen do plesa in prebujanja ter izražanja ženskosti v meni ves čas ostajala. Šele pri dvajsetih letih sem se ponovno vpisala v tečaj Jazz baleta, kjer pa so me moje nove gibčne in hitro učljive sošolke spraševale, kateri letnik obiskujem. Povedala sem, da drugega. In so bile navdušene – oooo, jaz pa prvega! Na katero šolo pa hodiš? Mmmmmm….. ne hodim na šolo, 2. letnik faksa sem…. No, tudi ta zgodba se je hitro končala. Nekako nisem dohajala, niti se nisem videla v učenju koreografij ali skupinskih nastopih in tekmovanjih, ki nekako spadajo v čas srednje šole. Čutila sem, da ne spadam tja in da te vadbe v meni ne podpirajo možnosti izražanja in krepitve ženske energije.


Leto kasneje sem začela odkrivati skupinske vadbe. Najprej sem se pridružila vadbi body pump, hitro zatem pa bolj nežnim in ženstvenim vadbam body balance in pilates. Takrat so te vadbe ravno prišle v Slovenijo in so bile še v povojih. Ko so prešle v ponavljanje iste koreografije tri mesece zapored, sem začela iskati nekaj drugega. Tudi to ni bilo zame. S ponavljanjem istih gibov nisem čutila možnosti ustvarjanja, izražanja in prebujanja sebe in svojega telesa. Medtem sem že odkrila jogo in začela z vadbo, nekaj splošnih plesnih tečajev pa sva obiskala s takratnim partnerjem.


Sošolka s faksa me je leto kasneje prosila, če bi šla z njo na tečaj trebušnih plesov, ker bi šla rada pogledat in si želi družbe. Privolila sem in si mislila, enkrat pač lahko grem. Zgodilo se je, da sem na vadbi ostala. To leto in še kar nekaj nadaljnjih let. Začutila sem, da ta ples v meni prebuja mojo ženskost, me vabi v čutenje telesa, mene same, moje ženskosti in mi omogoča gibanje, izražanje in svobodo. Plesala sem orientalske plese, orientalske folklorne plese in indijske plese. Vsako leto več tečajev. Eno leto sem skoraj vsak dan plesala in en moj dan v tednu je izgledal celo tako, da sem po službi odšla na vadbo joge, prišla domov, nekaj na hitro pojedla in šla naprej na vadbo orientalskih plesov. Bilo je noro, vznemirljivo, polno novih odkritij in zelo izpopolnjujoče.





Medtem sva s takratnim partnerjem začela plesati še salso, ki je v meni še bolj prebujala strast do življenja, do lepote izražanja in do lepote izražanja moje ženskosti. Nadaljevala sem še s plesom kizombe, bachate in swinga. Ples kizombe in bachate je v meni prebujal vedno več čutnosti in gracioznosti, swing pa s svojim ritmom veselje do življenja.


V meni se je tako skozi leta treningov vedno bolj krepila možnost telesnega izražanja in želja po telesnem ustvarjanju, želja po uporabi telesa v gibanju in želja po povezavi gibanja in plesa z našim notranjim svetom. Razmišljala sem, da če naš psihični svet vpliva na naše telo (v smislu psihosomatike), potem je možna tudi obratna pot in prav tako lahko s telesom vplivamo na naš psihični svet.


Razmišljala sem, da bi lahko ples predstavljal terapevtsko sredstvo.


S to idejo sem se prišla predstavit komisiji na filozofski fakulteti – člani so bili navdušeni in bila sem sprejeta na magistrski študij Klinične psihologije s temo: Ples kot terapevtsko sredstvo.


Ko sem to področje začela podrobneje raziskovati, sem odkrila, da že obstaja Gibalno plesna terapija in druge gibalno plesne tehnike kot metode osebne rasti. Vendar ker je bil program gibalno plesne terapije na Pedagoški fakulteti zaradi vpeljave bolonjskega sistema študija v fazi prenove, se vanj nisem mogla vpisati. Slišala sem tudi za Biodanzo, a je bil takrat moj prvi vtis, da to enostavno ni zame.





Vmes so se seveda dogajale še druge reči. Na kratko. Odšla sem na delavnico tapkanja – EFT tehnike – in tam spoznala nove prijatelje. Čez eno leto me je ena od novih prijateljic povabila na vikend seminar Qi gonga in sem rekla, zakaj pa ne. Velikokrat sledim svojim trenutnim navdihom in vedno se izkaže, da se pojavijo z razlogom in je prav, da jim v danem trenutku sledim.


Znanje, ki sem ga na tem Qi gong seminarju srkala kot najbolj suha goba, me je navduševalo. Vse je bilo tako logično, tako povezano, tako preprosto. Zaljubila sem se.


Tradicionalna kitajska medicina je osvojila moje srce. V nadaljnjih letih sem obiskovala seminarje, tečaje, se učila, srkala vse informacije, znanje, napotke in vaje. Vadbe, posvečene prebujanju ženske energije, so me še posebej navduševale. Tako naravna in tako uporabna znanja. Spoznavala sem znanja Belih tigric. Prebujala sem svoje ženske potenciale.


Hvaležno sem skozi leta sprejemala znanja in prakse, kako na nežen način prebujati svojo ženstvenost, jo negovati, kako priti v stik s sabo in kakšen način delovanja je za ženske pomemben. Kaj pomeni princip jina in janga, princip lune in sonca, ženski in moški princip. Kakšen je ženski način delovanja v odnosu do sebe in do sveta.



Spoznavala sem, kaj pomeni biti ženska in kako negovati svojo nežno žensko energijo. V sebi sem skozi leta s pomočjo vseh praks in metod vedno bolj gojila svojo nežno, sprejemajočo, žensko plat.


S prakso Belih tigric je to tako zelo enostavno in logično, spoznanja in učinki pa so tako zelo veliki!


S teboj želim podeliti eno preprosto vajo, s katero se vedno na preprost način povežem s svojim ❤️ srčnim centrom:


Skleneš vseh 10 prstov - tako, da se stikajo vsi nohti (kot zgoraj na sliki) in konice prstov položiš na področje timusa, zapreš oči ter se poglobiš v svoje srce. ❤️ To storiš tako, da narediš vsaj 9 dihov vanj. Nato ga z izdihom nežno sprostiš, pripelješ vanj radost, spoštovanje, hvaležnost. Mu podariš nasmeh. In ga odpreš ljubezni.


S to vajico lahko pričneš dan že zjutraj v postelji in tako dan začneš z odprtim srcem, skozi katerega teče ljubezen ❤️






Ko sem bila na enem od seminarjev Qi gonga, se je ponovno dogodilo še eno od zanimivih na-ključij. Ko sem seveda bila za to pripravljena.


Na vročem poletnem soncu pod improvizorično senco mi vadba qi gonga nikakor ni ustrezala – od vročine mi je bilo slabo, bolela me je glava. Stali smo v enem položaju in želela sem prenehati z vadbo. In naenkrat sem v bližini zaslišala glasbo. Tisto iz uvodne špice Križ Kraža, se je spomniš?


Naslednji dan sem se odločila in odšla na ta drug seminar. Tistega, s katerega sem prvi dan slišala prihajati glasbo. Spoznala sem Biodanzo. In na tem tedenskem seminarju sem spoznala, da je tudi Biodanza pomemben del moje poti na poti do polnega čutenja sebe, svojega notranjega sveta in ženskosti. Biodanza mi je omogočila izražanje iz srca, povezovanje s sabo in drugimi ljudmi, z naravo in vesoljem. Prebujanje vseh čutov. Živeti celo sebe – vse svoje občutenje, vse svoje potenciale, vso svojo ženstvenost. Vse znanje, vse čutenje sem lahko pretvorila v izraz. V izraz gibanja, občutenja, doživetja, bivanja.



Spoznala sem, da je Biodanza metoda osebne rasti z gibanjem in plesom ob glasbi, kakršno sem želela razvijati. Da že obstaja ta metoda, je dodelana in deluje.




Po tedenskem tečaju se je v septembru, kako priročno, odprla šola za izobraževanje vaditeljev biodanze. Priključila sem se z vsem svojim srcem. Šolanje sem čez nekaj let zaključila, postala vaditeljica biodanze, svoj magisterij pa sem medetm tudi zaključila – s kvalitativno raziskavo o učinkovanju in delovanju biodanze.


V vmesnem času sem plesala. Salso, bachato, kizombo, swing, orientalske plese. Plesala sem sebe. Tudi jogirala sem in se posvečala praksam Belih tigric. Z vsem tem sem razvijala sebe, svoj izraz, svojo ženstvenost, svoje potenciale.


Vse naše izkušnje in izkušanje, doživljanje, vse znanje in informacije, ki jih prejemamo, se v nas prepletajo in vse tkemo v svoje telo, v svojo dušo in v svoj izraz. Vse, česar se učimo, kar opazujemo, poslušamo, postaja del nas in delujemo iz tega.


Vse moje izkušnje mi tako predstavljajo dragocen košček sestavljanke mojega življenja. Kar nekajkrat sem prejela vprašanje, medtem ko sem učila jogo, orientalske plese in biodanzo – katera od teh vadb mi je najljubša oziroma katero bi lahko izpustila? Moj odgovor je bil in še vedno je – vse prakse so mi enako dragocene in nobene ne bi mogla izpustiti. Vsaka od njih mi doprinese točno tisti delček v moje življenje, ki ga potrebujem, da je moj izraz življenja poln.


Zavedanje sebe in telesa, pravilna uporaba telesa mi prinaša joga, plesi v meni prebujajo mehkobo, gracioznost in ženstvenost. Biodanza v meni prebuja radost in navdušenje nad življenjem, mi daje moč, da živim svoje potenciale in me povezuje s sabo, z drugimi, z naravo. V meni sidra mojo individualnost in hkrati prebuja občutek enosti z vsem. Praksa Belih tigric pa mi daje še globlja spoznanja o sebi in me povezuje z mojo ženskostjo in z naravo samo. Kot Bela tigrica potujem še globlje in še višje - postajam alkimistka energije, ki me notranje izpolnjuje.






Vabim tudi tebe, da raziskuješ in uporabljaš tehnike in metode, ki bodo tebi v tem trenutku koristile, da prideš do svojega bistva, da razvijaš svojo individualnost in pravo naravo, se povežeš s svojo žensko energijo, in se hkrati povežeš v enost univerzuma. Morda boš med raziskovanjem odkrila, da z več tehnikami lahko odkriješ več plasti sebe. Greš globlje. Greš širše. Misliš, da že dihaš s popolnoma polnimi pljuči, in potem odkriješ, da imaš še krila! Da lahko poletiš! In da lahko dih seže prek tvojih pljuč. In občutiš nove dimenzije dihanja s polnimi pljuči, občutiš nove dimenzije, kdo vse ti si.


Vabim te k odkrivanju skritih delčkov sebe, k prebujanju svojih potencialov in svoje ženske energije.



Začutila sem, da je zdaj pravi čas, da delim znanja Belih tigric, kako prebujati in negovati svojo žensko energijo, in če si želiš stopiti na pot odkrivanja ženstvenosti z mano, te povabim, da se mi pridružiš na praksi v spletni Šoli Belih tigric - Prebuditev in nega ženske energije



Več o vadbi si lahko prebereš spodaj oz. na povezavi Šola Belih tigric ali v opisu skupine Prebuditev in nega ženske energije!



V FB skupini Prebuditev in nega ženske energije se boš naučila, kako se na najbolj naraven in preprost način povezovati s svojo ženskostjo, kako jo prebuditi in jo negovati. Z novim znanjem in vajami boš v sebi občutila mehko in sprejemajočo energijo, vso svojo preprostost, sočnost in gracioznost.



V skupini se bomo družile celo leto, do prihodnjega maja, z namenom, da gremo skozi vse letne čase in skozi vse cikle lune. Družimo se samo ženske in s svojo prisotnostjo ustvarjamo zaupno, podporno in intimno okolje, v katerem lahko delimo svoje izkušnje, vprašanja in sočne intimnosti.


Tedensko se družimo v živo prek spleta, v spletni učilnici so ti na voljo videi, gradivo, opis vaj, metod in tehnik ter druge zanimivosti. Namen skupine je prebujanje in negovanje ženske energije v nas, ob povezovanju z naravo in njenimi cikli. Namen je, da prebudimo Bele tigrice v nas in kot sijoče ženske razsvetljujemo in bogatimo naš planet.


To dosegamo tako, da spoznavamo znanje taoističnih Belih tigric, kako delovati v svetu kot ženske, kako se povezovati s sabo, svojo ženskostjo in z naravo. Spoznavamo načine delovanja, vaje, metode in tehnike taoističnih Belih tigric, kako obnavljati svojo lepoto in mladostnost.


Več o Šoli Belih tigric in programu ter kako se prijaviš, si lahko prebereš na povezavi: Šola Belih tigric - Prebuditev in nega ženske energije


Dobrodošla <3



Z ljubeznijo,


Mojca ❤️





980 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page