top of page
Search

Dobrodošli v novem letu!

Updated: Jan 28, 2022

Ob začetku novega se je od preteklega leta dobro posloviti s premislekom o tem, s čim smo bili v preteklem obdobju zadovoljni in kaj nas je osrečevalo ter kaj bi na drugi strani lahko bilo bolje in kako bi lahko drugače v tej smeri deloval/a.


Razmišljamo namreč lahko le, kaj bi lahko bilo bolje, še boljše pa je vprašanje, kaj bi z namenom drugačnega rezultata lahko mi sami storili bolje ali drugače. S tem prevzamemo odgovornost za svoja dejanja, odločitve in končno za življenje. To pomeni, da se zavedamo moči lastnega vpliva na svoje življenje ter da hkrati sprejmemo tudi posledice vsake odločitve.


Jaz sem ugotovila, da moram za svoje življenje sama prevzeti odgovornost, če ga želim spremeniti. Če želim biti srečna, zadovoljna in izpopolnjena. Da moram sama začeti sprejemati odločitve, ki vplivajo na potek mojega življenja in sprejeti tudi posledice teh odločitev.


In to je vsaka odločitev, ki jo kadarkoli sprejmem, tudi za katerokoli moje dejanje. Seveda je to tudi strašljivo, saj je včasih lažje reči, da se je nekaj zgodilo meni, kot da sem to povzročila sama oziroma sem za to odgovorna sama s svojimi dejanji, odločitvami ali ne-odločitvami.


Psihologija to naše povsem običajno obnašanje razlaga s pojmom obrambnih mehanizmov – ko ima neko dejanje dobro posledico, odgovornost za dejanje radi prevzamemo sami (npr. v službi moja ideja požane val navdušenja – takrat si rečem: Kako sem se dobro pripravila. Res imam dobre ideje. Res sem pametna); ko pa ima neko dejanje slabo posledico, odgovornost za to raje vidimo v zunanjih okoliščinah ali drugih ljudeh (npr. imam prometno nesrečo in si opravičim, da mi je ponagajal dež ali da sem slabo spala – in manj pogosto rečemo: Lahko bi bila bolj pozorna pri vožnji).


In kar je pri prevzemanju odgovornosti za svoje življenje še zelo pomembno, da vemo – tudi vsaka ne-odločitev je odločitev, ki s seboj prinese določene posledice. Kadar ne sprejmemo odločitve ali nečesa ne naredimo, tudi to je bil naš korak v življenju, ki prinese določene posledice in vpliv na potek življenja ter moramo tudi to sprejeti.


Zakaj je sedaj ključni trenutek, da prevzamemo odgovornost za svoja dejanja, za svoje odločitve in za svoje življenje?


Ker je pomembno, da si poleg pregleda leta, od katerega smo se poslovili, začrtamo tudi cilje, ki jih v novem letu želimo doseči. In s tem, ko prevzamemo odgovornost, si lahko zastavimo cilje za novo leto ter pot, kako jih bomo dosegli – kaj dejansko bom delal/a in storil/a drugače, bolje. Na kakšen način se bom odločil/a zase. Kaj bom storil/a zase. Ko se zavedam, da je odločitev moja, se bom odločil/a tako, kot vem, da je prav zame. Ne tako, kot je tisti trenutek bolj lagodno in udobno (da pojem tisto slaščico ali poležavam na kavču), ampak tako, kot je dobro zame na dolgi rok (si pripravim zdrav obrok ali naredim vadbo joge).


Moje povabilo je, da ob zaključku starega in začetku novega leta napišeš dve pismi:


1. pismo hvaležnosti preteklemu letu. Zapišeš vse, kar ti je leto lepega prineslo, kar te je osrečilo in se za to zahvališ


ter


2. pismo manifestacije za leto, ki prihaja. Zapišeš vse, kar si želiš, da se zgodi, tvoje cilje in želje, pri čemer pišeš v sedanjiku – kot da se je že zgodilo, naj bo to že tvoja realnost. In nato zapišeš pod to leto še svoje akcijske korake – kaj boš za dosego zapisanih ciljev storil/a.Albert Einstein je dejal, da je definicija norosti, kadar delamo vedno znova iste stvari in pričakujemo drugačne rezultate. Imel je prav. Ne čakajmo in ne pričakujmo, da se bo spremenil svet. Spremenimo sebe in spremenil se bo svet. Zavedajmo se, da vsaka naša odločitev kot tudi vsaka ne-odločitev ustvarjata naše življenje in naš svet.


Hvala, ker si prebral/a članek do konca in upam, da ti je koristil!


Vabim te tudi, da si prebereš še moj blog zapis o tem, kako dobro začeti novo leto :)
Želim ti leto, polno sreče, radosti, miru in notranje harmonije. Leto, ki ga boš sam/a kreiral/a s svojo močjo odločanja in odgovornostjo.V novem letu te vabim na spletno vadbo Joge za dobro počutje ❤️ Spletna vadba.

Več o vadbi si preberi na povezavi: Joga za dobro počutje ❤️ Spletna vadba
Se te veselim in ti želim vse dobro,


Vse dobro,


mag. Mojca Tavčar

Dao vaditeljica in učiteljica Hatha jogeRecent Posts

See All

Comments


bottom of page