top of page
Search

💞BIODANZA® v Društvu Pot srca 💞

Updated: Jan 29, 2020

BIODANZA® - ples življenja - nas prek gibanja in plesa ob glasbi harmonizira in integrira v celovitost našega bitja, saj v celoto povezuje naše misli, čustva in delovanje. V nas prebuja radost, zadovoljstvo in navdušenje nad življenjem. Z redno vadbo razvijamo celovit in pristen odnos s sabo, s sočlovekom, z naravo in vesoljem. Spremeni se naš odnos do življenja in vsakdan postane lažji - lažje premagujemo stres in napetosti, naše telo in duh se pomladita, izboljšujejo se naši medosebni odnosi, začnemo prebujati in razvijati naše potenciale, s katerimi smo se rodili. Naše življenje z vsako vadbo postaja lahkotnejše in bolj polno.


Ustanovitelj Rolando Toro je biodanzo® poetično poimenoval poezija človeških srečanj, saj to vadbo od drugih podobnih vadb razlikuje predvsem pristen stik s sočlovekom. Dotik, objem in pogled so osnova občutkov varnosti, sprejetosti in ljubljenosti - kar vsak izmed nas nujno potrebuje, saj gre za osnovne človekove potrebe, ki pa v odrasli dobi mnogokrat ostanejo neizpolnjene. Šele ko občutimo, da smo varni, sprejeti in ljubljeni, lahko zares v polnosti zaživimo, zažarimo in zacvetimo! To pa je mogoče s pristnim medosebnim stikom, ki vključuje dotik in pogled - dotik, ki pove ČUTIM TE, in pogled, ki pove VIDIM TE. Takrat se počutimo videne, slišane, čutene - sprejete, varne in ljubljene. Takrat lahko zaživimo sebe in živimo iz sebe.


Začetek razvoja biodanze®

Biodanzo® je razvil antropolog in psiholog Rolando Toro Araneda (rojen v Čilu) v šestdesetih letih 20. stoletja. Pri delu z bolniki z mentalnimi težavami je začel uporabljati glasbo, saj je opazil, da na bolnike različni ritmi in melodije različno učinkujejo ter tako začel raziskovati čustvene in možganske odzive človeka na različne glasbene stimulacije ter razvil metodologijo gibalno plesnega sistema s terapevtskimi učinki, ki ga je poimenoval biodanza®, ter ga podkrepil s teoretskim modelom, katerega je s sodelavci razvijal in izpopolnjeval do konca svojega življenja leta 2010 na podlagi znanstvenih temeljev psihologije, biologije, fiziologije, nevrologije, epigenetike in drugih znanosti.


Kako izgleda vadba?

Vadba nas z gibanjem in plesom ob glasbi popelje v izkušnjo prisotnosti v trenutku, biti tukaj in zdaj, ob čemer lahko izrazimo svoje trenutne občutke ter posledično prosto izrazimo svojo identiteto. Vaditelj predlaga izhodiščni položaj in udeležence povabi, da vajo izvajajo na svoj način, da izvajajo svoje gibe, izražajo svoje občutke, svojo identiteto. Vaje, ki spodbujajo doživljanje (ter se se tudi imenujejo doživljanja), se izvajajo v večji skupini ali več manjših skupinah, v parih ali posamezno.

Delo poteka na petih linijah: (1) vitalnost (identiteta), (2) seksualnost (sposobnost za užitek), (3) ustvarjalnost, (4) afektivnost (čustvena odzivnost) in (4) transcendenca (transpersonalna integracija).

Cilj je, da človek razvije sposobnost za izražanje in razvijanje svojih vrojenih genetskih potencialov na vseh navedenih linijah, kar končno privede do integracije posameznika ter hkrati zavedanja in sprejemanja sebe in drugega.

Med več kot 170 vajami so na primer: hoja z odločnostjo, ritmična hoja v dvoje, ritmična sinhronizacija, melodična sinhronizacija, integracija treh centrov itd. Vaje se izvaja na skrbno izbrano glasbo različnih zvrsti, katera skupaj z vajo spodbuja določene občutke in čustva, kar je generator sprememb. Z določenimi vajami se namreč prebudi nova zaznava, ki omogoča spremembe.

Pomemben generator prijetnih občutkov in s tem bistvenih sprememb v našem psihičnem ustroju so stik s sočlovekom, dotik in pogled.

Vadba tekom enega srečanja poteka od aktivnega dela k bolj umirjenemu. V času enega srečanja se, razen teoretičnega uvoda, začetne verbalne podelitve med udeleženci in podajanja navodil za izvajanje vaj s strani vaditelja, ne govori. Tako se začasno mentalni del umiri, s čimer dobimo možnost in priložnost, da vstopimo v svoje telo in v svoje občutke. Poudarek je tako na individualnem doživljanju, ki je predvsem notranja izkušnja, brez analize ali psihološke interpretacije.


Naše življenje se začne spreminjati, postaja barvitejše in polnejše, bolj srčno in radostno!


Dobrodošli! ✨💞


Postanimo najboljša verzija sebe in zasijmo z vsem svojim žarom! ✨


✨💞💞💞✨



11 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page