top of page
Search

Zakaj je sprostitev tako zelo pomembna?

Updated: May 19, 2021

Današnji način življenja je izjemno stresen in zato je sprostitev toliko bolj pomembna. Vendar nam večinoma zmanjka časa ravno za umirjanje in sproščanje. Tako se nemalokrat znajdemo v začaranem krogu vedno večjega stresa in pomanjkanja časa za sproščanje.


Stanje sproščenosti v našem telesu je povezano z delovanjem parasimpatičnega živčnega sistema, stanje zbujene aktivnosti pa z delovanjem simpatičnega živčnega sistema. Skupaj sestavljata naš živčni sistem in oba hkrati ne moreta biti polno aktivirana. Ko se naše telo odziva na stres in smo v stanju zbujene aktivnosti, ne more biti hkrati sproščeno.


Simpatični živčni sistem je odgovoren za naš odziv na stres, ki ga doživimo - t.i. 'bojuj se ali zbeži ali zamrzni' sistem. To je super odziv našega telesa, ki se je razvil tekom evolucije in nam zagotavlja preživetje v kriznih razmerah, saj nas spravi v takojšnjo akcijo in nas reši iz smrtno nevarnih situacij. Močno dvigne stresna hormona adrenalin in kortizol, zato da dobimo moč in energijo za boj ali beg. To nam kri potegne iz vitalnih organov v mišice, da gremo takoj v akcijo, ki nam omogoča, da v primeru nevarnosti preživimo. V krizni situaciji ni nujno, da se telo obnavlja, zdravi, prebavlja. Takrat je treba preživeti. In telo se s tem mehanizmom preživetja na enak način odziva na različne stresorje, naj bo to srečanje z medvedom, rok za zaključek projekta ali slabi odnosi.


Na drugi strani za sprostitev našega organizma skrbi parasimpatični živčni sistem, ki predstavlja odziv 'počivaj in prebavljaj'. Telo v stanju aktiviranega parasimpatikusa počiva, se zdravi, obnavlja, prebavlja, se razstruplja in imunski sistem nemoteno deluje. Dih in srčni utrip sta umirjena, mišice so sproščene. To je stanje počitka in sproščenosti.


Z današnjim načinom življenja pa smo dnevno pod stresom. Odziv telesa nanj je, da imamo neprestano dvignjeno raven stresnih hormonov ter lahko daljše obdobje sploh ne preidemo v stanje sproščenosti.






Posledice konstantnega stresa so lahko akutne ali kronične zdravstvene težave ter porušeno hormonsko ravnotežje. Tako pride do težav na fizični ravni, kot so slaba absorbcija hranil, zaprtje ali redko blato, prebavne motnje, napihnjenost, utrujenost, erektilne disfunkcije, slabše delovanje imunskega sistema, hujšanje ali pridobivanje telesne teže, težave s ščitnico, razne kronične bolezni... Kronično povečan stres izčrpava nadledvične žleze, kar pa še zmoti delovanje testosterona, estrogena, dehidroepiandrosterona (DHEA) in več drugih hormonov. Sprememba ravni hormonov in porušeno hormonsko ravnovesje imata na telo in naše zdravje velike posledice.


Posledice se kažejo tudi na psihičnem počutju. Ko smo pod stresom, smo tudi bolj nervozni, raztreseni, težje razmišljamo ter reagiramo iz nagona, refleksno in impulzivno.



Ko smo dolgoročno pod stresom, večkrat reagiramo brez razmisleka, težje zaupamo, težje čutimo sočutje in tudi težje sprejemamo dolgoročne, tehtne odločitve. Počnemo stvari, za katere vemo, da nam škodijo, a si preprosto ne moremo pomagati. Kri se namreč v stanju stresnega odziva preusmeri iz prefrontalnega korteksa - dela možganov, ki nam omogoča abstraktno mišljenje, reševanje problemov, višje kognitivne sposobnosti in moralno sklepanje - v rombencefalon - zadnje možgane, ki upravljajo takojšnje, refleksno, impulzno, nagonsko delovanje. Kar je seveda v smrtno nevarnih situacijah nesporno koristno, ko pa preidemo na takšen način delovanja v vsakdanjem življenju, to postane vedenje, ki nam ne služi.






Šele ko se zmanjša količina stresa v našem življenju in se naše telo lahko sprosti, se lahko začnemo bolje zavedati samega sebe, se lažje odločamo in bolj jasno razmišljamo, naša glava se zbistri. Povrne se nam zdravje – dobro delujejo imunski sistem, prebavni sistem, notranji organi, vzpostavi se hormonsko ravnovesje. Obnovi se občutje miru, sreče, zadovoljstva in harmonije.



Povsem naravno se pojavi vprašanje, kako aktivirati parasimpatični živčni sistem, kako preiti iz stresnega v sprostilni odziv telesa?



V nadaljevanju delim s tabo 5 nasvetov, kako lahko dnevno poskrbiš za sprostitev:


1. NASVET ZA SPROSTITEV


Vsak dan se odpravi na krajši ali daljši sprehod v naravo. To naj bo čas zate. Čim bolj sprosti misli, tako da opazuješ naravo, vonjaš, gledaš, poslušaš.




2. NASVET ZA SPROSTITEV


Poskrbi za kvaliteten spanec. Spi v popolni temi in tišini, brez sevanj, telefon pusti zunaj spalnice. Izklopi mobilne podatke na telefonu in wi-fi. Pred spanjem ne aktiviraj uma – ne beri in ne glej televizije. Telesu daj priložnost, da se umiri, spočije, obnovi in napolni z novo energijo.

Vsak večer pred spanjem lahko telesu tudi dodaš omega 3 in omega 9 maščobne kisline, ki močno pripomorejo k temu, da se aktivira parasimpatični živčni sistem in ima telo ponoči možnost, da si resnično odpočije in se regenerira.



3. NASVET ZA SPROSTITEV


Odišavi stanovanje in pisarno z eteričnim oljem sivke. Vonj sivke pomirja in sprošča telo, um in duha. Eterično olje nakapaj v izparilnik, posodico z vodo ali ga dodaj kopeli. Pazi, da uporabiš primerno količino ter da je olje naravno in ekološko.



4. NASVET ZA SPROSTITEV


Poskrbi za umirjeno vadbo uma in telesa. Redna praksa joge, meditacije in dihanja močno pripomorejo k temu, da znamo sprostiti svoj um in telo tudi čez dan, v katerikoli situaciji. Sama pri vadbi joge povezujem dihanje z gibanjem, poudarjam zavedanje in občutenje telesa - v takšnem stanju čuječnosti pa smo lahko veliko bolj sproščeni kot v stanju raztresenosti, hitenja in občutka preobremenjenosti. Verjamem, da telo in um lahko z enostavnim dihom spomnimo na stanje sproščenosti in tako umirjenost in sproščenost vpeljemo v vsak trenutek svojega vsakdana.





5. NASVET ZA SPROSTITEV


Kadar pa imam vseeno občutek, da mi življenje nalaga preveč vsega, takrat se sama rada prepustim prav posebni vadbi joge, s katero lahko popolnoma odložim telo in um ter grem v stanje globoke umirjenosti in sproščenosti. Dodam še vonj eteričnih olj, da je ta izkušnja še globlja in polnejša. To je regenerativna joga z eteričnimi olji, ki omogoča, da se aktivira parasimpatični živčni sistem, s čimer se popolnoma sprostim in umirim, moj organizem pa si odpočije in se regenerira. Po vadbi se počutim prerojeno in prebujeno, hkrati pa globoko umirjeno in sproščeno. To izkušnjo globoke sproščenosti in umirjenosti priporočam tudi tebi.





Vabim te, da raziščeš, kako se ti na lahkoten način umiriš in sprostiš, kaj tebi v tvojem življenju predstavlja vir aktivacije sprostilnega odziva. To poetem vnesi v svoj vsakdan. Naj postane ena od tvojih obveznih dnevnih rutin, četudi se ti zdi malenkost. Morda v tem trenutku to pomeni 'le' kvaliteten spanec (v temi in tišini, brez sevanj in brez aktivacije uma pred spanjem). Začni z eno, na primer z rutino kvalitetnega spanca in teden dni spremlja rezultate. Če ti rutina doprinaša k večji sproščenosti, z njo nadaljuj in dodaj novo.



Za izkušnjo globoke sprostitve telesa in uma pa te vabim, da se mi pridružiš na delavnici regenerativne joge z eteričnimi olji v soboto, 29. aprila od 10.00 do 12.30.


Na tej delavnici boš na vseh ravneh prepoznala stanje popolne umirjenosti in sproščenosti, se ju ponovno priučila in tako boš tudi v vsakdanjem življenju kadarkoli lahko priklicala ti dve stanji in večkrat se bo aktiviral tvoj parasimpatični živčni sistem. Kar ti bo seveda prineslo več umirjenosti in sproščenosti telesa in uma prav vsak dan.




Več informacij o delavnici si poglej na povezavi: Regenerativna joga z eteričnimi olji



Lahko se prijaviš tudi na e-mail naslovu: drustvopotsrca@gmail.com ali telefonski številki 041 821 401.



Z ljubeznijo,

mag. Mojca Tavčar

Dao vaditeljica in učiteljica Hatha joge








Recent Posts

See All
bottom of page